vrijdag 3 maart 2017

Fatou's 23rd Birthday!

Fatou’s verjaardag
Al de hele week zeurt Fatou me rond de oren dat het zondag haar verjaardag is. Ze is opgewonden, ze verwacht vrienden en familie en ze wil ze verwennen.
Ze is van plan om allerlei lekkernijen voor te bereiden. Donderdag start ze al met het maken van baobabsap. Het sap wordt gemaakt met het gedroogde vruchtvlees van de baobabvrucht die wordt geweekt in water. Erbij gaan een paar bananen, appels, geraspte kokosnoot, essence van bananen, een zakje met een soort poeder om sinaasappelsap te maken en grote korrelige couscous, ook gecondenseerde melk, die mierzoet is, wordt toegevoegd. Als het klaar is lijkt het meer op een soort fruitpap dan op sap, maar het is wel lekker.
Verder maakt ze wonjo sap. Wonjo sap wordt getrokken uit gedroogde bloemen en knoppen van de rode hibiscus. Het sap heeft van zichzelf een wat zurige afdronk, maar wordt op smaak gebracht met gedroogde munt en suiker. Gekoeld is het superlekker!
Vrijdag worden de voorbereidingen verdergezet. Ze maakt ‘èbè’ een soort pap van caçave, gedroogde vis, heel veel pepers, en ik weet niet wat er nog meer in gaat. Het resultaat is een soort papje die naar pikante aardappelpuree smaakt en gedroogde vis.
Zaterdag is de dag van de uitstap, dan wordt er niets gedaan, we zijn heel de dag weg.
Zondag is het haar verjaardag. De dag verloopt normaal, tot ’s avonds. Het feestje zal gehouden worden in de compound waar de moestuin is. Er staat een ‘round house’ die mooi onderhouden wordt door de familie. Het huisje en de grond is eigendom van iemand in het Verenigd Koninkrijk, maar de familie mag het gebruiken als ze er niet zijn. Er wordt heel goed voor gezorgd.
De jongere kinderen zagen ons de oren van het lijf omdat ze niet meemogen. Ik vertel hen dat het Fatou’s verjaardag is en dat zij beslist wie er op haar feestje komt. Ze wordt 23 vandaag en heeft geen zin in het gezelschap van een paar jengelde kinderen.
We vertrekken met het busje richting ‘round house’. Er is geen elektriciteit. Die is weer eens uitgevallen. We komen aan en het is pikkedonker. Een docent had me gezegd om een lamp mee te nemen omdat je in het donker tegen mensen zou kunnen aanlopen, ik vond het grappig toen ze dat zei, maar nu merk ik dat het effectief nodig is. Je kan niemand herkennen, hun donkere gezichten versmelten met het donkere van de nacht en ik weet niet meer wie wie is.
Gelukkig zijn er een paar smartphones mee, ja ook hier heeft de technologie zijn intrede gedaan en hebben we een paar flashlights ter beschikking.
Fatou vraagt me om foto’s te trekken, er wordt baobabsap en wonjo sap gedronken en er wordt èbè gegeten.
Het is een gezellig samenzijn met vrienden.








 
Één grappige anekdote: de stoere mannen op de foto sprongen ongeveer één meter hoog toen er een pad vanuit de tuin kwam binnengekropen. De rustigste en jongste van de broers hield het hoofd echter koel en nam met een vuilblik het beestje van de grond en zette het terug buiten.
Echte dierenvrienden zijn het niet de Gambianen!
De taart die verwacht werd is niet geleverd.
De volgende dag wordt de taart verwacht. Fatou krijgt niet één feestje, maar twee. De kinderen zijn blij, want nu kunnen ze toch meegenieten van het verjaardagsfeest.
Fatou roept me erbij want ze wil terug foto’s. Een raar ritueel speelt zich voor me af, de taart wordt mooi gepresenteerd op de tafel en één voor één voedert Fatou één van haar broers een stukje van de taart waarna elk van de broers haar ook een stukje taart voederen. Een gebruik die zich in België afspeelt tussen bruid en bruidegom wordt hier op een heel rare manier uitgevoerd tussen familie en vrienden. Wel grappig!


Fatou is heel blij met haar twee feestjes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten