zondag 19 maart 2017

Stageweek Madina Kunkunding Lower Basic School

Stageweek Madina Kunkunding Lower Basic School
Mijn laatste stageweek vindt plaats in Madina Kunkunding Lower Basic School. De school situeert zich in landelijk gebied. Sommige kinderen komen van ver.

Aan het hoofd van de school staat een directrice, ze is erg goed georganiseerd.
Er gaan hier 460 kinderen naar school van kleuters tot 6de leerjaar. In de voormiddag komen kleuter, 1ste, 2de en 3de leerjaar naar school en in de namiddag 4de, 5de en 6de leerjaar.

De school heeft een heel mooie moestuin. De waterpomp is echter defect en moet dringend hersteld worden. De planten hebben al 10 dagen geen water gekregen.
Vrijdag komen er Zimba dansers van de Wolof stam om geld in te zamelen voor de nieuwe waterpomp. De schoolkinderen dienen elk een ticket te kopen van 10 Dalasi en er worden een paar belangrijke mensen uitgenodigd om geld te doneren voor de school.



Tijdens deze week geef ik les in het tweede en derde leerjaar. Ik observeer de kleuters en het eerste leerjaar. De juf van het eerst heeft twee klassen omdat er een tekort is aan leerkrachten. Ze heeft 50 leerlingen, maar ze heeft ze goed in de hand. Ze geeft ook op een leuke manier les. De leerkrachten lijken hier meer gemotiveerd dan in de andere school.
Ook hier wordt er echter heel veel gepapegaaid. De leerkracht zegt iets in het Engels en de leerlingen zeggen hem/haar gewoon na. Ik heb het gevoel dat er niet veel effectief geleerd wordt. Door zelf les te geven in de klasjes hoop ik hen een andere manier van onderwijzen te kunnen laten zien.
Dezelfde problemen doen zich overal voor wat betreft het onderwijs hier in Gambia. Te weinig materiaal, slechts één methode/handleiding/werkboek per vak, te weinig leerkrachten, geen goede opleiding voor de leerkrachten, enz…..


Veranderingen zijn reeds op til. Ik merk echter dat de leerkrachten hierdoor heel erg belast worden wat voor veel frustratie zorgt. Hun loon stijgt niet. Tijdens de politieke problemen in The Gambia ontvingen ze zelfs helemaal geen loon voor een aantal maanden. Er moet nog heel veel veranderen!

Ondertussen tracht iedereen zijn best te doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten